NET trening “Održivi razvoj u ESS projektima”

IMG 0102

U periodu od 14.-18. studenog u Svetom Martinu na Muri Agencija za mobilnost i programe EU održala je NET trening “Održivi razvoj u ESS projektima” u okviru Europskih snaga solidarnosti.

Cilj ovog treninga je bio integracija zelenih praksi u projektne aktivnosti i promocije održivog i odgovornog ponašanja među korisnicima i sudionicima programa. Na treningu je sudjelovalo oko dvadeset sudionika iz organizacija civilnog društva, vrtića i javnih ustanova.

Kroz pet dana mogli su naučiti više o provedenim temama kao što je zeleni otisak i kako ga izračunati, primjere greenwashing i da li sami znaju za neki greenwashing proizvod, zero waste i kako mogu smanjiti otpad kroz strategiju od 6R-ova, uloga proizvodnje i potrošnje hrane, klimatska rješenja i prava, solidarna ekonomija i primjeri dobre prakse u svijetu, te koji su tipovi pokretača promjena. A dobivena znanja i vještine su primijenili u kreiranju novih projektnih ideja na temu održivog razvoja i ESS programa.

20221117 1230470 2
Izvor slike: Jasmina Roca
20221118 113325 3
Izvor slike: Jasmina Roca

Svrha mog sudjelovanja bila je približiti održivi razvoj međunarodnim  volonterima kroz naš ESS Green Fingers projekt. Kroz ovu edukaciju povećala sam i usvojila nova znanja i vještine u održivom razvoju, kako na osobnoj tako i profesionalnoj razini. Uz svaku temu koju smo obrađivali provodila se grupna aktivnost, što me ie poguralo van iz moje introvertne i komforne zone u aktivniju raspravu i promišljanje. Mislim da nam je rad u grupama pomogao da se svi međusobno dobro povežemo, s obzirom na to da dolazimo iz različitih iskustava i institucija (vrtić, škola, udruga i drugih institucija).

Sama domaća zadaća koju smo imali tijekom ZOOM sastanka prije dolaska dobro se uklopila u cijeli trening. Poput dijelova slagalice povezanih s određenim temama, stvarala su se jasnije slike.

Cijeli trening je bio dobro osmišljen i proveden, što je atmosferu i interakciju s grupom učinilo vrlo otvorenom i opuštenom. A po povratku u ured, dobila sam ideju na koji način bi mogla organizirati aktivnosti kako bi uvela međunarodne volontere u održivi razvoj ali u skladu s našim projektom.

IMG 0125 1
Izvor slike: Agencija za mobilnost i programe EU

Izvor uvodne slike: Agencija za mobilnost i programe EU

image
Udruga O.A.ZA
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.