Razmjena mladih u „najljepšoj zemlji na svijetu – Latviji“

9

Da vam ponude sudjelovanje na projektu sa besplatnim smještajem i hranom u zemlji koja je 2012. godine od britanske stranice First Choice (glasanjem preko Twittera i Pinteresta) proglašena kao najljepša zemlja na svijetu, vjerujem da bi pristali. Upravo to se dogodilo nama: Andrei, Mili, Mateji, Darku, Leu i Marku, polaznicima tečaja Most prema boljem udruge O.A.ZA.

Sama priča nije mogla početi tipičnije, s obzirom na stanje u Hrvatskoj navedeni tečaj polazili smo kao nezaposleni, vjerujući kako ćemo njime dobiti neka nova saznanja, steći kontakte, sprijateljiti se i popuniti neradničku svakodnevicu nekom obavezom. No dobili smo puno više, dobili smo priliku za sudjelovanje na projektu u Latviji koje nas je zbližilo a nekima i označilo svojevrsnu prekretnicu u karijeri.

35 DSC06503Nakon kratkog dogovaranja oko pojedinosti puta, strke s nabavom karata i dva dana izuzetno zanimljivog putovanja (kombinacijom vlaka i čak triju buseva) našli smo se u drugom najvećem latvijskom gradu Daugavpilsu. Na projektu pod nazivom Handmade. New Vison. uz nas su sudjelovali još i timovi iz Španjolske, Poljske, Rumunjske i Latvije, što se pokazalo kao odlična kombinacija jer smo se svi odlično slagali. Svrha projekta bila je promocija edukacije mladih o izradi rukotvorina i takvoj vrsti poduzetništva kao mogućem rješenju za problem nezaposlenih mladih, a projekt je u sklopu europskog programa Erasmus+organizirala latvijska udruga Erfolg.

Svakodnevica nam je bila ispunjena kreativnim radionicama, društvenim igrama, prezentacijama udruga te nacionalnim večerama na kojima smo prezentirali svoju zemlju, hranu, običaje, glazbu i plesove, a sve to bilo je začinjeno velikim međusobnim druženjem i zabavom, posebno na nacionalnim večerama koje su predstavljale svojevrstan vrhunac dana.

DSC06214Osim samog projekta koji je bio kreativan, edukativan i zabavan pravu vrijednost ovog iskustva dalo nam je upravo druženje sa svim sudionicima projekta od kojih smo mnogo naučili a s nekima od njih i stekli dragocjena prijateljstva. Uz sve obaveze imali smo vremena i za sudjelovanje u daugavpilskom noćnom životu, posjetu malom ali vrlo zanimljivom zološkom vrtu, uživanju u muzeju Marka Rothka, lutanju po Daugavpilskoj tvrđavi, iskušavanju latvijskog pivarskog umijeća i najjeftinijim vožnjama gradskim prijevozom ikada!

Osam dana kreativnih radionica rezultiralo je velikim brojem igračaka, čestitki i božićnih ukrasa koje smo u sklopu božićnog sajma, u humanitarne svrhe, prodavali građanima na glavnom daugavpilskom trgu, a zarada kao i ostatak neprodanih rukotvorina išla je lokalnom dječjem domu, što je također bila jedna od glavnih svrha ovog projekta.

Teško je u ovako kratkom tekstu opisati, pa čak samo i nabrojati, sve zanimljive događaje koji su obilježili naših deset dana u Latviji kao i četiri dana putovanja, ali svi se slažemo kako se radi o nezaboravnom iskustvu koje itekako možemo preporučiti.

P.S. Ako šaljete poštu u Latviju postoji mogućnost da će vam reći da ta zemlja ne postoji, ne dajte se zbuniti uvjeravanjem da mislite na Litvu, nego im samo spomenite Letoniju.

 Marko Bregović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Udruga O.A.ZA
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.