Projekti

23
Nov 2015
Posted By: In: , 0 Comments

Desetero volontera iz pet europskih zemalja (Španjolske, Portugala, Srbije, Litve i Moldove), pridružilo se aktivnostima Udruge O.A.ZA. u sklopu projekta Europske volonterske službe pod imenom “Greening Urban Enviroment” kako bi malo zazelenili zagrebački gradski krajolik, pomogli u organizaciji aktivnosti u našem Klubu za mlade TOĆ i okušali se u vegetarijanskom izazovu. Projekt je financiran posredstvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije iz sredstava EU u sklopu programa Erasmus+. Tijekom dva mjeseca trajanja projektnih aktivnosti (11. svibnja–8. srpnja 2015.) volonteri su imali priliku sudjelovati u mnogim vrtnim, i ne samo vrtnim, O.A.ZA.-inim aktivnostima.

Glavni cilj projekta bio je popularizacija urbanog vrtlarenja među mladima i djecom kroz njegovanje urbanih vrtova u trima zagrebačkim osnovnim školama. Rad u vrtovima uključivao je također radionice s djecom na temu urbanog vrtlarenja, ekologije i održivosti te jezične vrtne radionice tijekom kojih su djeca mogla naučiti strane riječi povezane s biljkama. U vrtu u OŠ Davorin Trstenjak početkom lipnja organiziran je “Vrtni festival” u sklopu kojeg vrt je predstavljen javnosti te humanitarni koncert. Festival je posjetio i zagrebački gradonačelnik koji nam je u ime Grada Zagreba i svoje osobno uputio čestitke na dobrom radu.

Volonteri su također bili ekipa pionira-osnivača urbanog vrta na terasi na šestom katu našeg novog ureda u strogom centru Zagreba i sudjelovali su u obnavljanju i uređivanju uredskih prostorija.

Osim vrtlarenja, pružili su nam veliku kreativnu i logističku podršku u organizaciji događaja u Klubu za mlade TOĆ u kojem su bili zaduženi za filmske i interkulturalne večeri, radionice osobnog razvoja i zdravog kuhanja, promoviranje mogućnosti koje mladima pruža EVS i volontiranje, interkulturnih večeri, plesnih radionica i uvodnog tečaja u španjolskog jezika. Njihov je zadatak bio ažuriranje web i Facebook stranica Udruge člancima i vijestima o aktualnim događajima u Udruzi te o svojem iskustvu tijekom EVS-a. Na video radionicama učili su snimati i montirati kratke filmove koje smo poslije koristili u guerilla promociji naših aktivnosti.

Tijekom dvaju mjeseci rada volonteri su sudjelovali u organizaciji sljedećih događanja: Zagrebački energetski tjedan, manifestacija Hrvatska volontira, Dani otvorenih vrata udruga, Međunarodni dan vjetra na otoku Krku, Vrtni festival i dobrotvorni koncert i razmjena mladih (Dis)Connected in Nature.

Evo što su volonteri rekli o svom iskustvu tijekom dvaju intenzivnih mjeseci:

Nijole (Litva): Najbolja stvar su ljudi koje sam upoznala – ne samo Hrvati, koji su zaista vrlo topli i prijateljski, ali i drugi sudionici čiju sam kulturu zainteresirano promatrala. Sada sam sigurna da nam volontiranje daje više nego što sami sebi dajemo.

Nenad (Srbija): Moj glavni zadatak bio je rad na dvama projektima. Jedan je od njih Klub za mlade TOĆ u kojem sam pomagao u organizaciji radionica i drugih aktivnosti. Čak sam i vodio neke radionice u sklopu Kluba. Također sam pomagao oko organizacije razmjene mladih “(Dis)connected in Nature” u prekrasnom okruženju na rijeci Mrežnici s vrlo inspirajućim aktivnostima.

Ericka (Španjolska/Bolivija): Uglavnom sam, zajedno s trojicom volontera, radila s djecom u školskom vrtu. Vodila sam također početni tečaj španjolskog i pomagala u promociji raznih aktivnosti Udruge. Ovo je bilo izvanredno iskustvo, stvarno preporučujem!

Nikola (Serbia): Želim izraziti veliko zadovoljstvo zbog toga što sam bio član EVS tima u Zagrebu tijekom dva predivna mjeseca. Bio sam odgovoran za organiziranje filmskih večeri i drugih aktivnosti u Klubu za mlade TOĆ, sakupljanje svih vegetarijanskih recepata za obroke koje smo jeli te za sastavljanje priručnika.

Rui (Portugal): Moj život više nikad neće biti isti. Naučio sam mnogo, bio sam uzrok male promjene u zajednici, ali je zajednica promijenila i mene – narasla je u meni volja – volja da svijet postane bolje mjesto i da ja postanem bolja osoba.

Sara (Portugal): Ne smatram ovo kratko putovanje završenim iskustvom. Ne, za mene – a mislim da i za ostalih devetero volontera – to je početak nečeg velikog. Sve to zahvaljujući nevjerojatnom radu članova O.A.ZA.-e koji su nas učili vlastitim primjerom kako možemo voditi sretan i balansiran život ako smo dobri, puni poštovanja i iskreni prema drugima.

Ruxanda (Moldova): “Greening Urban Environment” bio je za mene skroz novo i zabavno iskustvo. (…) Upoznala sam predivne ljude, otkrila novu kulturu i stekla prijateljstva. Bila sam dio tima zaduženog za promociju događanja u Klubu za mlade TOĆ što mi je pružilo priliku da surađujem s novim osobama, izađem iz svoje zone komfora i budem kreativna. Usput, ljeto je u Hrvatskoj izvanredno!

Guida (Portugal): Uvidjela sam EVS kao program tijekom kojeg mogu promijeniti nešto u svijetu ili barem u nekoj zajednici. Htjela sam izaći iz svoje zone komfora, razviti nove vještine i, kao rezultat, povećati svoje osobno, obrazovno i profesionalno znanje. Naravno, nije uvijek bilo lako – bila sam daleko od obitelji, prijatelja, osjećala sam se osamljeno, ali većinu vremena bila sam sretna jer sam bila s ljudima s kojima sam mogla podijeliti priče, znanje, osjećaje.

Ivana (Srbija): Ekologinja sam po zanimanju. To je bio razlog zašto sam odabrala kratkoročni EVS u O.A.ZA.-i. Projekt mi se svidio zbog toga što je uključivao rad s djecom i mladima tijekom kojeg smo im pokazali da ima više raznih načina na koji mogu postati bolje osobe i uljepšati okoliš.

Ayra (Portugal/Brazil): Volontiranje je za mene umijeće davanja i primanja, vjerovanje da zajedno možemo napraviti nešto. Jako sam sretna i zahvalna na toj prilici.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Comments

comments

Comments are closed.

newsletter volontiraj doniraj

Facebook