OASIS FOR KIDS

Project Description

Poznato je da u današnjem društvu djeca, već od najranije dobi, sve više borave pred računalima, a sve manje u prirodi. Na taj se način odmiču od prirode i zanemaruju njezin utjecaj na živote ljudi.

Iz dosadašnjeg iskustva u radu s djecom uvidjeli smo da su edukacija i učenje kroz rad u vrtovima i s biljkama puno djelotvorniji od klasične razredne nastave.

Ovaj projekt za cilj ima osnivanje školskih vrtova u osnovnim školama grada Zagraba i šire. Kroz praktičan rad u vrtovima sudionici projekta, djeca od prvog do osmog razreda, upoznat će alate za obradu tla, naučit će rukovati pojedinim alatima, bit će u kontaktu s tlom i pritom se zabaviti. Na taj će se način djeci približiti tema zaštite okoliša i prirode njima razumljivim metodama i jezikom.

Radom s biljkama i sjemenom kroz sađenje i sijanje djeca će imati priliku ostvariti kontakt s biljakama te osjetiti da su i one živa bića i, kao i oni sami, dio prirode.

Kroz rad u vrtu imat će priliku vidjeti kako su sijale naše bake, što je organski vrt te vidjeti svojim očima da povrće ne dolazi iz hladnjaka, nego iz vrta kojeg treba njegovati s ljubavlju.

Također želimo potaknuti djelatnike škola (učitelje, nastavnike, i profesore) da im biljke i priroda služe kao inspiracija u radu s djecom. Radom i edukacijom u vrtovima prekinut ćemo svakodnevnu rutinu rada u učionicama gdje će djeca na zabavan i praktičan način steći mnoga znanja i vještine.