Projekti

8
lis. 2015
Objavio: U kategoriji: , 0 Comments

Uvod

U Hrvatskoj 39% mladih ljudi je nezaposleno što nas plasira na treće mjesto u Europskoj uniji. Obrazovni sustav nije prilagođen stvarnim potrebama tržišta rada, a vještine koje mladi stječu tijekom školovanja previše su teoretske. Po završetku školovanja mladi često provode mjesece na burzi rada što uzrokuje pad samopouzdanja, motivacije, a u krajnjim slučajevima čak i depresiju.

Projekt „Most prema boljem“ usmjeren je na populaciju mladih s ekonomskim poteškoćama i problemom zapošljavanja. Želimo vratiti mlade na tržište rada, ali ovaj put sa svim potrebnim alatima i vještinama kako bi mogli samostalno djelovati u izboru svoje budućnosti.


O projektu

Cilj je projekta podizanje kvalitete života mladih kroz povećanje osobnih i poduzetničkih vještina potrebnih pri zapošljavanju i razvijanju svojih poslovnih ili poduzetničkih ideja. Korisnici će se također upoznati s konceptom društvenog poduzetništva kroz primjere poslovnih inicijativa koje su spojile ostvarivanje profita s ulaganjem u zajednicu. Zašto društveno poduzetništvo? Prema podacima izvješća Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta, mikro, mala i srednja poduzeća stvaraju 80% svih radnih mjesta u Europskoj uniji, a osposobljavanje mladih za poduzetničke pothvate jedan je od načina borbe s nezaposlenošću mladih. Pri tome, fokus na stvaranje pozitivnog društvenog utjecaja, a ne na osobni profit vlasnika firme vodi k boljem, sretnijem i koherentnijem društvu u kojem svi preuzimaju odgovornost za bolju svakodnevicu i budućnost.

Radionice

Projekt se sastoji od radionica o (društvenom) poduzetništvu i samozapošljavanju koje predstavljaju mogućnosti koje su dostupne trenutno nezaposlenim mladim ljudima te ih opremaju alatima i znanjima za preuzimanje inicijative u poslovnom svijetu. Kroz radionice osobnog razvoja pomoći ćemo sudionicima da preuzmu odgovornost za vlastitu budućnosti, tj. da usvoje stav „ja to mogu“. Kroz jačanje vještina i znanja koje su potrebne na tržištu rada, osnažit ćemo njihove mogućnosti za pokretanje vlastitog posla te pomoći u osvještavanju vlastitih poduzetničkih mogućnosti.

Nakon završetka edukacije, korisnici će dobiti mogućnost pohađanja Start-up akademije u Razvojnoj agenciji Zagreb te sudjelovati na međunarodnim projektima volontiranja, treninga i job shadowinga na temu (društvenog) poduzetništva u sklopu europskih programa Erasmus+ i Erasmus za mlade poduzetnike.


Naziv projekta: Most prema boljem

Prioritetno područje:  Osposobljavanje za društveno poduzetništvo i samozapošljavanje

Izvoditelj projekta: O.A.ZA. – Održiva Alternativa ZAjednici

Financirano od: Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

   Slikovni rezultat za ministarstvo za demografiju logo    

Suradnici: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Razvojna agencija Zagreb, CEDRA, Grad Zagreb

  RAZA  CEDRA2

Voditelj projekta: Roberto Rosandić

Comments

comments

Comments are closed.

newsletter volontiraj doniraj

Facebook