OIE i EE

Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost

 

Misija

Educirati i informirati mlade o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti još od najranijih dana te ih uključiti u raznolike projekte koji se bave energetskom problematikom. Pomoći mladima da svoju energiju i kreativnost iskoriste kroz razne eko-društvene inovacije za dobrobit lokalne i šire zajednice i da im održivi razvoj postane način života.

Zašto OIE i EE ?

Industrijalizacijom i ubrzanim razvojem tehnologije u prošlim stoljećima, nismo obraćali pozornost na njen učinak na prirodu i okoliš, te smo na taj način uništili osjetljivi ekološki sustav. Prijeti nam sve više prirodnih katastrofa, ako drastično ne promijenimo način na koji dobivamo i koristimo energiju. Resursi kao što su nafta, pitka voda i raznolik biljni svijet su prošli svoj vrhunac u količini i sve ih je manje. Ako se nastavi devastacija resursa, pitanje nije hoće li ih ponestati već kad će u potpunosti nestati, stoga je nužno usvojiti principe održivog razvoja i energetske učinkovitosti.

Zašto mladi?

Kada malo zagrebemo ispod površine, vidimo da su ljudske navike i inertnost prema promjenama glavni uzrok neučinkovitog korištenja energije.  Zato su mlade osobe te koje mogu napraviti najveću promjenu, jer sa svojim širokim vidicima, inovativnošću i golemom količinom energije mogu napraviti korjenitu promjenu. Ako ih se pravilno usmjeri i educira, nakon što postanu mladi profesionalci te zauzmu vodeće pozicije u društvu, mogu postati nosioci održivog razvoja budućnosti.

Područja djelovanja

Djeca:

  • Edukacija i usvajanje dobrih navika
  • Uključivanje u raznolike inovativne projekte OIE
  • Inspirirati ih i osposobiti da postanu prenositelji OIE i EE vlastitim obiteljima i (kroz efekt multipliranja) široj javnosti
  • Pomoći mladima u pokretanju Zelenih poslova
  • Poticanje Zelenog poduzetništva i Plave ekonomije – inovativnih rješenja za smanjenje energetske potrošnje i tehnoloških inovacija utemeljenih na prirodi

Mladi:

Realiziranje projekata u svrhu edukacije šire javnosti

filip-2

Filip

Predsjednik O.A.ZA.-e,  rođen u Splitu. Studij FER-a završio je u Splitu i Zagrebu. Tijekom studiranja, istaknuo se kao buntovni i aktivistički usmjeren član studenskog zbora gdje se borio za prava studenata. U želji da promijeni svijet, shvatio je da to nemoguća misija te je odlučio promijeniti sebe.

Više